Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 1:54 pm Czy zakladać płotki przeciwlawinowe?
Mam położony już dach z dachówek ceramicznych oraz płotki przeciwlawinowe. Niby dobre rozwiązanie – śnieg nie będzie spadał z dachu i zatrzyma się na płotkach. Niestety, w tym roku było tak dużo śniegu, że i owszem zatrzymał się na płotkach i nie spadł, ale przy okazji połamał dachówki. Po prostu był tak ciężki śnieg, że w tych miejscach połamane zostały dachówki od ciężaru napierającego śniegu.
I teraz jest pytanie, czy zakładać płotki przeciwlawinowe, czy nie. Czy mają na jedno pomagać, a drugie niszczyć?
Zastanawiamy się nad ściągnięciem, ponieważ teraz mamy dodatkowe koszty, trzeba wymieniać popękane dachówki.
Pozdrawiam
Janusz
Jeżeli moge coś doradzić to zdecydowanie nie . Śnieg będzie spadał (zsuwał się )pod własnym ciężarem. Wadą są tak jak piszesz połamane Dachówki. Jednak wszystko zalezy gdzie mieszkasz i jak wysoki masz dom , Takie płotki są bezpieczne zatrzymają snieg przed spadnięciem np na małe dzieci, ( wiadomo co moze sie stać) Jezeli mieszkasz w niskim domku bez małych dzieci to nie ma sensu dopłacać ( u mnie nie ma takich płotków)
Połamane dachówki mogą być efektem nie zastosowania płotkow tej samej firmy co dachówki. Może to powodować uszkodzenie dachowki przy złym zamontowaniu płotków.
O ile wiem takie rzeczy są sprzedawane w zestawach wraz z dachówkami.
proponuję usunąć płotki w wybranym miejscu, w które śnieg może spadać... zależy od pochyłości dachu, ale śnieg będzie się zsuwał w wybrane miejsce, tam gdzie jest podjazd lub chodnik, niech zostaną...
Ja proponuje założyć te płotki w wybranych miejscach np.Chodnik (Dla bezpieczeństwa:Dzieci itp)Dobrym rozwiązaniem jest założenie w miejsce płotków elektrycznych podgrzewaczy które mają powodować topnienie śniegu.Jednak to rozwiązanie jest nieco droższe w kosztach.
Wydaje mi się że żadne płotki nie powstrzymają śniegu przed spadaniem gdy jest go bardzo dużo, dlatego dobrym rozwiązaniem byłoby po prostu okresowe usuwanie śniegu. To zależy własnie od wysokości i położenia domu, no bo wiadomo łatwiej jest zdjąć śnieg kiedy ma się dom parterowy niż w przypadku np. dwupiętrowej kamienicy. Płotki się przydadzą w razie łagodnej zimy - tak jak pisano wyżej - dla bezpieczeństwa, śnieg jeśli trochę poleży bywa ciężki i może kogoś poważnie uderzyć.
Typowe tatrzańskie, góralskie "chałupki" takich płotków z pewnością nie posiadają, natomiast te nowocześniejsze, nowsze - i owszem. Mieszkańcom tamtych okolic zależy na bezpieczeństwie tak jak i ludziom z pozostałych części Polski - z pewnością jakoś się zabezpieczają przed śniegiem. Być może używają i płotków przeciwśniegowych, choć w przypadku zejścia lawiny na niewiele im się te płotki zdadzą. Pytanie mnie zaintrygowało, pojechać w Tatry nie pojadę, ale popytam wśród znajomych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum