Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 3:34 pm Jak wykonać fundament pod ogrodzenie?
Jaki fundament? Jak głęboko? Starczy 0,5m? Czy izolować to papą (widziałem na osiedlu przewrucony murek klinkierowy położony własnie na papie). Będzie też brama 4m, czy w świetle bramy też dać fundament? Długość ogrodzenia (szerokość działki) to 19 m. Kręcić w betoniarce (150l) czy zamówić gruchę? Na co zwrócić uwagę?
Pozdrawiam
Beton B15, głębokość ok 1m, izolacja pozioma konieczna, najlepiej z papy termozgrzewalnej lub folii izolacyjnej, izolacja pozioma również przydatna. Zbrojenie pionowe konieczne(!). Zużycie betonu w Pana przypadku to ok 8m3. Jeżeli ma pan warunki taniej będzie mieszać samemu, szybciej i lepszy beton to zamówienie z gruchy.
Dobrze wykonać zbrojenie poziome. A fundament w świetle bramy jest niezbędby, bardzo wzmacnia słupki od bramy, na których będą przecież wisieć skrzydła bramowe.
ława fundamentowa pod bramę powinna być (zgodnie ze sztuką) na głębokość przynajmniej 1,2 m czyli poniżej strefy przemarzania ziemi. w przeciwnym przypadku brama może się podnieść w zimie i opuszczać latem, jeżeli jest planowana brama z automatem to zwrócił bym na to szczególną uwagę. Ruchy bramy mogą wpływać niekorzystnie na pracę automatu lub wręcz uniemożliwić jego pracę. Ile to już razy słyszałem że brama nie działa zimą. A to nie brama tylko automat i nie działa tylko nie ma prawa działać!!! Osobiście polecam aby zrobić raz ale dobrze.
Zainstalowałem ogrodzenie Betafence Pantanet Garden na działce wokół stawu. Stoi tam żeby nasz Lesio nie wpadł do niego
Pod słupki wykopałem dziury na 0,6m (dwa razy płyciej niż podana przez was strefa przemarzania) i to zalałem gotową zaprawą M-15.
Czy sądzicie, że podczas zimy podbije mi te słupki? Czy mogę coś jeszcze zrobić aby zabezpieczyć to przed zniszczeniem?
Prawdopodobnie podniesie, ale nie będzie to miało wpływu na funkcjonalność. Nie nie popęka, więc bez obaw. Jedynie siadając na wiosnę, słupki mogą trochę odejść od pionu.
Zainstalowałem ogrodzenie Betafence Pantanet Garden na działce wokół stawu. Stoi tam żeby nasz Lesio nie wpadł do niego
Pod słupki wykopałem dziury na 0,6m (dwa razy płyciej niż podana przez was strefa przemarzania) i to zalałem gotową zaprawą M-15.
Czy sądzicie, że podczas zimy podbije mi te słupki? Czy mogę coś jeszcze zrobić aby zabezpieczyć to przed zniszczeniem?
tAK POWINIEN WYGLADAC FUNDAMENT, łączenia zapewnią że słupy nie zmienią pozycji inaczej nie zamkniesz bramy
własnie się zastanawiam nad siatką z tej firmy. W sumie ważnej jest tez dla mnie żeby samemu ją zamontować, i po waszych postach już wiem, że to nie bedzie takie trudne. Chyba się na nią zdecyduję
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum