Forum: Ogrodzenia, Bramy, Automatyka do bram, Szlabany
Ogrodzenia :: Bramy :: Automatyka :: Szlabany

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Automatyka do bram

Szlabany parkingowe

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak wykonać fundament pod ogrodzenie?
Autor Wiadomość
Futrzak
Początkujący

Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 3:34 pm   Jak wykonać fundament pod ogrodzenie?

Jaki fundament? Jak głęboko? Starczy 0,5m? Czy izolować to papą (widziałem na osiedlu przewrucony murek klinkierowy położony własnie na papie). Będzie też brama 4m, czy w świetle bramy też dać fundament? Długość ogrodzenia (szerokość działki) to 19 m. Kręcić w betoniarce (150l) czy zamówić gruchę? Na co zwrócić uwagę?
Pozdrawiam

Reklama

Status: Online

v50 
Profesjonalista

Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 7:46 pm   

Beton B15, głębokość ok 1m, izolacja pozioma konieczna, najlepiej z papy termozgrzewalnej lub folii izolacyjnej, izolacja pozioma również przydatna. Zbrojenie pionowe konieczne(!). Zużycie betonu w Pana przypadku to ok 8m3. Jeżeli ma pan warunki taniej będzie mieszać samemu, szybciej i lepszy beton to zamówienie z gruchy.

Szlabany Came Wszystko o szlabanach i automatyce do bram

Majstersztyk
Bywalec

Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 9:00 pm   

Dobrze wykonać zbrojenie poziome. A fundament w świetle bramy jest niezbędby, bardzo wzmacnia słupki od bramy, na których będą przecież wisieć skrzydła bramowe.

tfb
Profesjonalista

Wysłany: Sob Cze 17, 2006 6:46 pm   

ława fundamentowa pod bramę powinna być (zgodnie ze sztuką) na głębokość przynajmniej 1,2 m czyli poniżej strefy przemarzania ziemi. w przeciwnym przypadku brama może się podnieść w zimie i opuszczać latem, jeżeli jest planowana brama z automatem to zwrócił bym na to szczególną uwagę. Ruchy bramy mogą wpływać niekorzystnie na pracę automatu lub wręcz uniemożliwić jego pracę. Ile to już razy słyszałem że brama nie działa zimą. A to nie brama tylko automat i nie działa tylko nie ma prawa działać!!! Osobiście polecam aby zrobić raz ale dobrze.

greentop
Początkujący

Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 7:45 am   

Zainstalowałem ogrodzenie Betafence Pantanet Garden na działce wokół stawu. Stoi tam żeby nasz Lesio nie wpadł do niego :D
Pod słupki wykopałem dziury na 0,6m (dwa razy płyciej niż podana przez was strefa przemarzania) i to zalałem gotową zaprawą M-15.
Czy sądzicie, że podczas zimy podbije mi te słupki? Czy mogę coś jeszcze zrobić aby zabezpieczyć to przed zniszczeniem?

v50 
Profesjonalista

Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 11:11 am   

Prawdopodobnie podniesie, ale nie będzie to miało wpływu na funkcjonalność. Nie nie popęka, więc bez obaw. Jedynie siadając na wiosnę, słupki mogą trochę odejść od pionu.

Szlabany Came Wszystko o szlabanach i automatyce do bram

Marek T.
Bywalec

Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 3:47 pm   

greentop napisał/a:
Zainstalowałem ogrodzenie Betafence Pantanet Garden na działce wokół stawu. Stoi tam żeby nasz Lesio nie wpadł do niego :D
Pod słupki wykopałem dziury na 0,6m (dwa razy płyciej niż podana przez was strefa przemarzania) i to zalałem gotową zaprawą M-15.
Czy sądzicie, że podczas zimy podbije mi te słupki? Czy mogę coś jeszcze zrobić aby zabezpieczyć to przed zniszczeniem?

tAK POWINIEN WYGLADAC FUNDAMENT, łączenia zapewnią że słupy nie zmienią pozycji inaczej nie zamkniesz bramy

Siatka betafence - bardzo fajna znam

fundament.jpg
1,5 pod brame z automatem

1 do siatki

Wszystko musi byc wyzbrojone
Plik ściągnięto 5164 raz(y) 10,53 KB

kaktuss
Początkujący

Wysłany: Sro Sty 06, 2010 12:35 pm   

własnie się zastanawiam nad siatką z tej firmy. W sumie ważnej jest tez dla mnie żeby samemu ją zamontować, i po waszych postach już wiem, że to nie bedzie takie trudne. Chyba się na nią zdecyduję ;)

Reklama

Skad: Internet

Odpowiedz do tematu